Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Pregled clanka

Nina Šklempe: Kupujmo domaće! Ili strano…


Isplati li se ‘otići van’ I kupiti markiranu robu prestižnih modnih brandova ili radije kupiti hrvatsko I jedinstveno? Vratimo se, na kratko, u povijest I prisjetimo jednog od najvećih imena svjetske modne scene koji diktira modu dugi niz godina te ga usporedimo s novom nadom hrvatske modne scene. Ova priča podsjeća na priču Davida I Golijata, gdje na jednoj strani ponosno stoji (ne)dokazani domaći kvalitetni proizvod dok je s druge strane veličina  koji postavlja modne trendove, bog modnih pista, razmaženih trendsetterica I brutalnih bogatašice. U ovoj priči nije ‘Golijat’ toliko negativan, ali je svakako skup I možda malo precijenjen, a ‘David’ je ipak naše gore list I puno prihvatljiviji.

Postavljamo pitanje - može li se jedan naš ‘David’ po kvaliteti I dizajnu mjeriti s ‘Golijatom’ modne industrije?

Dior vs. LukA

Dior – sinonim za luksuz I visoku modu

ninadior1

Jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih dizajnera u svijetu mode, definitivno, je  neizostavni francuz Christian Dior. Rođen 1905. godine u bogatoj obitelji u Granville-u Francuskoj oduvijek je  bio majstor kreiranja oblika i silueta, što je on sam obrazložio rekavši: „Dizajnirao sam ženu cvijet.“ U krojeve je umetao kosti, žice i mnogo slojeva tkanina, bazirao ih na isticanju struka žene. Haljine koje je radio bile su pripijene u struku, a jako odmaknute od linije tijela u bokovima (čime je postizao izgled cvijeća i okrugli oblik odjeće). Rub suknji bio je naglašen, stvarajući lijepu siluetu.

ninadiorninadior9

 Dior je radio za mnoge dizajnerske kuće. Na nagovor vlasnika tekstila Marcel Boussaca, 1946. godine otvorio je modnu kuću Dior. Za svoju prvu kolekciju 1947. godine, Dior je kreirao ekstremno popularni New Look. Direktno suprostavljen izgledu poslije rata, New Look je prikazivao ženstvenost s golim ramenima, utegnutim strukom i suknjama od luksuznih materijala. New Look je prozvan revolucionarnim od strane modnih časopisa i doživio veliku popularnost i postavio standarde izgleda žena u post-ratnom periodu. U 10 godina Dior je stvorio modnu kuću čije je ime bilo poznato širom svijeta. Svaka njegova kolekcija doživjela je veliki uspjeh i bio je odgovoran za kreiranje cijelih serija garderobe za žene. On je bio djelomično odgovoran što je Pariz ponovo postao svjetski centar mode u 50-im godinama 20. stoljeća.

Njegove kreacije su konstantno karakterizirane kao klasična ženska elegancija.

ninadior2ninadior3ninadior4

Mnoge Hollywoodske zvijezde naprosto obožavaju Diorovu modu. Dita Von Teese koja toliko ekstravagantno izgleda u ovoj prekrasnoj haljini asimetričnog kroja koja naglašava sve njezine adute, Charlize Theron poput lepršave vile u biserno bijeloj haljini `A` kroja izdužuje i naglašava njenu zavidnu vitku figuru, Sarah Jessica Parker u čarobnoj haljini bogata tilom koji nježno pada njenom siluetom poput slapa, stisnuta u struku te prošarana predivnom čipkom naglašava njene grudi. One su samo neke od zvijezda Hollywooda koje na crvenom tepihu plijene pažnju u Diorovim kracijama.

LukA – bajkovita remek djela!

ninadior5

Ako se itko od dizajnera s domaće modne scene može usporediti s Christianom Diorom onda je to mladi Luka Grubišić, nova nada hrvatskog dizajna koji je jedan od rijetkih visoko školovanih dizajnera s već bogatim iskustvom.

ninadior6

Prije samo nekoliko godina na našoj modnoj, ne toliko bogatoj sceni, pojavio se niotkud modni brand LukA pod modnom palicom iliti čarobnim štapićem visoko školovanog dizajnera Luke Grubišića, koji je svojim dizajnom i veličanstvenim radom razbuktao maštu svake djevojčice kreirajući bajkovite krpice kao što su suknjice popunjene tilom, haljinice na točkice i veoma prepoznatljiv stil koji ga je munjevitom brzinom doveo na sami vrh hrvatske mode. Jedan od rijetkih, školovani dizajner mnogo je profesionalnog iskustva doživio u SAD-u gdje se školovao i diplomirao, te radio sa top dizajnerima u New Yorku uključujući Oscar de la Renta, Dennis Bas, i Nicolas Petroua.
Nakon usavršavanja vlastite kreativnosti i dan danas brusi svoje modne vizije i pretvara ih u remek djela koja prate linije ženskog tijela naglašavajući njezine obline. Ovaj mladi talentirani modni kreator današnjice uvelike nas podsjeća na slavnog nam Diora. Svojim dizajnom i kreativnošću pomiče granice hrvatske modne scene činivši novi trend među našim zvijezdama.

ninadior7ninadior8

Nikolina Pišek samo je jedna od onih koja se pronašla u njegovoj bajkovitoj kreaciji blistajući poput djevojčice. Otkačena Mia Kovačić također voli neodoljive krpice Luke Grubišića. S ponosom možemo reći kako nas ovaj kreativac jako podsjeća na Christiana Diora i njegove neodoljive kreacije poput raskošnog cvijeća.

Vaša Nina!


rating
  Comments

New Comment
Created by Anonymous in 26.10.2011. 4:29:00
ja isto ne vidim problem u uspoređivanju, dapače! a boldano potpisujem komentar:
Za zemlju koju vodi Jadranka Kosor i niz kriminalaca, koju zabavljaju Miroslav Škoro, a pod spisateljicu se potpisuje Jelena Veljača Volarić Popović, jedan LukA je i više nego Dior!

Seriously?
Created by Anonimka in 25.10.2011. 4:09:30
Zašto bi to bio problem, uspoređivati nečije vjenčanice s Verom Wang, ili u ovom slučaju Luku s Diorom?
Za zemlju koju vodi Jadranka Kosor i niz kriminalaca, koju zabavljaju Miroslav Škoro, a pod spisateljicu se potpisuje Jelena Veljača Volarić Popović, jedan LukA je i više nego Dior!

Seriously?
Created by Anonimka in 25.10.2011. 4:05:00
Zašto bi to bio problem, uspoređivati nečije vjenčanice s Verom Wang, ili u ovom slučaju Luku s Diorom?
Za zemlju koju vodi Jadranka Kosor i niz kriminalaca, koju zabavljaju Miroslav Škoro, a pod spisateljicu se potpisuje Jelena Veljača Volarić Popović, jedan LukA je i više nego Dior!

New Comment
Created by Anonymous in 25.10.2011. 3:47:20
pa dobro, jesi li ti normalna? usporedivati luku sa diorom? seriously?
to je skoro kao da usporedujes svoje vjencanice sa Verom Wang.


Asset 1 Asset 2 Asset 3