Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Pregled clanka

Nina Šklempe: Chanel vs Mrvoš


 

Svi se dobro sjećamo neponovljive francuskinje Coco Chanel i doba zlatnih dvadesetih u kojima je Coco briljirala odigravši bitnu ulogu u razvoju ženske mode i Haute Couture. Smatra se najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću. Iako je potekla iz siromašne obitelji uporna Coco 1909. godine otvara prvi dućan za prodaju ženskih šešira te postaje toliko uspješna da se u roku od jedne godine preseljava u Rue Cambon, vrlo prestižnu lokaciju u Parizu. Iako je bila genijalka, najviše je se pamti po dva izuma: parfemu Chanel No. 5, koji je lansiran 1923. godine, i Chanel odijela koji se sastoji od suknje do koljena i sakoa. Njen izum je i mala crna haljina koju je osobito popularnom učinila velika glumica Audrey Hepburn.

mrvoš15mrvoš18

Mala crna haljina kratka je, nepretenciozna večernja ili koktel haljina. Modni kreatori i mnoge žene smatraju, da je mala crna haljina esencijalni dio ženske garderobe. To je poznati zakon mode da bi svaka žena trebala imati svoju jednostavnu, elegantnu crnu haljinu koju može obući u svakoj prilici. Prvenstvena namjena je bila za koktel partije, dakle za popodnevne izlaske, ali raznim atraktivnim i skupocjenim dodacima, lako ju je pretvoriti u elegantnu večernju haljinu. Dodavanjem blejzera može se koristiti i kao odjeća za posao. Na primjer, jednostavna haljina za koktele se može pretvoriti u večernju haljinu kada joj se doda odgovarajući ukras i duge rukavice, a kada se kombinira sa crnim sakoom i skromnim nakitom, ista haljina se može nositi i na poslovne sastanke. Mala crna haljina se može dodatno ukrasiti brošem, ogrlicom, naušnicama, okovratnikom od materijala druge boje (na primjer od bluze koja je obučena ispod i izviruje...), rukavicama, ešarpom, brilijantima, štrasom. Mnoge Hollywoodske zvijezde današnjice vole i nose `little black dress` kao što su Victoria Beckham, Marisa Miller, Bar Refaeli i mnoge druge obožavateljice pripijenih haljinica koje ističu žensku senzualnost i ljepotu.

mrvoš17

Iako su suknje postojale i prije nje, Coco Chanel ih je pretvorila u obvezni standard. Smatrala je jednostavnost ključem istinske elegancije. Nadimak "Coco" koji znači ljubimac navodno je dobila u kafiću La Rotonde na Montparnasseu. Pjevala je u kabaretu, a kad bi publika htjela još, vikali bi Coco i ime je ostalo. Ona dizajnira odjeću za komfort deriviranu od muške odjeće. Putem odjeće Chanel je razvila muškost kod žene dajući joj samopouzdanje i neovisnost. Žena je bila konačno spremna da samostalno provodi svoje svakodnevne aktivnosti. Zoran Mrvoš, hrvatski etablirani modni dizajner svojim malim crnim haljinama očarava zasigurno svaku ženu, baš kao što je nekada to radila Coco Chanel.

mrvoš10mrvoš11

Zoran Mrvoš je dizajnersko ime od kojeg se očekuje puno, no isto tako i dizajner koji svakom svojom kolekcijom iznenadi i opravda očekivanja. Njegove svečane haljine odišu elegancijom, u isto vrijeme one su jednostavne, ali i s puno detalja. No, satenske haljine u kojima se svaka žena osjeća kao kraljica crvenog tepiha samo su dio Mrvoševog opusa. Zoran Mrvoš je osim po glamuroznim haljinama poznat i po dobrom kroju i umijeću s crnom bojom. Pravu dizajnersku karijeru počinje 2001. god. unutar kuće Image Haddad. Nastavlja ju 2003. god. u Linei exclusive gdje, uz Danielu Car, dizajnira pret-a-porter kolekcije i stvara kompletan image najvećih zvijezda estrade i velikom broju osoba iz političke branše. 2006. na Cro-a-porteru proljeće ljeto uz Lineinu etabliranu kolekciju, izlaže i svoju prvu samostalnu pod imenom MRVOŠ te u centru Zagreba, u Petrinjskoj, otvara STUDIO MRVOŠ. Ovog kreativca nemoguće je zaobići ako volite pripijene male crne haljinice i veliku dozu sexipila. Sa zadovoljstvom možemo reči da nas podsjeća na veliku Coco i da ih veže jedna zajednička nota - mala crna haljinica!

mrvoš12mrvoš13mrvoš14

Nježni materijalići koji istiću svaki adut ženske ljepote savršeni su za vruče ljetne izlaske. Haljine toliko vrište sexipilom da samo one najhrabrije pronalaze sebe u Mrvoševim kreacijama. Mnoge estradne zvijezde i sex bombe nose njegove sexy, glamurozne i minimalističke kreacije kao što su Severina, Colonia, Kristina Šalinović i mnoge druge ljepotice.

Vaša Nina


rating
  Comments

There is no comment.

Asset 1 Asset 2 Asset 3