Javascript is currently disabled. This site requires Javascript to function correctly. Please enable Javascript in your browser!

Pregled clanka

Avokado: Kralj zdravih masnih kiselina


 

Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku, a kod nas se uzgaja u okolici Dubrovnika. Postoji više o 80 podvrsta koje se razlikuju po obliku (od izrazito  okruglog do kruškolikog) i boji (od zelene do crne).


avokado

Avokado je kompletna namirnica koja se od ostalog se voća i povrća izdvaja izuzetno velikim sadržajem minerala i oligoelemenata: 1400 mg na 100 g, što je triput više od drugog svježeg voća. Vrlo veliki sadržaj kalija pomaže eliminaciju toksina iz organizma, a zahvaljujući vlaknima koja sadrži avokado olakšava probavu.
Bogat je magnezijem, fosforom, željezom, cinkom, bakrom i manganom. Smanjuje umor, smiruje nervozu i potiče obrambene mehanizme organizma.
Sadrži i betakaroten, vitamine grupe B i vitamin E, dobar je za infekcije mokraćnih putova, povišenu tjelesnu temperaturu, probavne probleme i razdražljivost. Njegova koštica sadrži antibiotske tvari, a njegovo lišće tjera insekte.

Ono najzanimljivije kod avokada jest činjenica da je kaloričan pa se može koristiti umjesto ulja, masti, maslaca (od avokada se dobiva prvoklasno ulje). Avokado sadrži od 12 do 30 posto lipida, pomaže kod stvaranja korisnog kolesterola, a ograničava stvaranje štetnog.

Kod nas se može kupiti kruškoliki zeleni avokado s kremastim blijedozelenim usplođem na prerezu.

avokado1

Zrelost avokada se utvrđuje tako što ćete ga lagano stisnuti. Nezreli će biti tvrt, a zreli lagano mekan, dok se kod prezrelog ostati udubine. Izbjegavajte kupnju avokada koji ima tamne mrlje ili oštećenja nego radije kupite nezreli avokado I ostavite da dozrije par dana na sobnoj temperaturi.

Avokado se koristi sirov za pripremu namaza, dipova (guacamole), u salatama (uz mrkvu, krastavce, krumpir, rikulu, komorač, naranču, mentu, rajčicu, celer), kao prilog uz ribu ili meso s roštilja, za hladne juhe s krastavcima, rajčicom ili tikvicama. Također od avokada mogu raditi i slastice poput moussea, sladoleda i voćnih salata te uz kokosovo mlijeko kao izvrstan napitak.

Isprobajte avokado u raznim jelima upotrebljavajući ga umjesto ulja ili maslaca. Nećete osjetiti razliku u okusu, a svakako ćete doprinijeti svome zdravlju.

rating
  Comments

There is no comment.

Asset 1 Asset 2 Asset 3